Hoe legaal is een knipseldienst?

Hoe legaal is een knipseldienst?

Er wordt vaak over gediscussieerd: pleegt een knipseldienst inbreuk op auteursrechten of niet? Wat is nu precies een knipseldienst?

Krantenberichten

Een knipseldienst zorgt voor het verzamelen van artikelen over een bepaald onderwerp uit verschillende printmedia zoals dagbladen of weekbladen. Op deze manier ontvangt de klant enkel voor hem relevante berichtgevingen.

Op papier of elektronisch
Wanneer alle knipsels gebundeld worden, dan spreken we van een knipselkrant. Deze wordt periodiek gezonden aan de klant.
Tegenwoordig is het internet zo belangrijk dat er ook elektronische knipselkranten bestaan. Een zogenoemde ‘spider’ (een bot die op een geautomatiseerde manier online media doorbladert) verzamelt aan de hand van een opgegeven onderwerp allerlei nieuwsberichten. Een overzicht wordt dan naar je gestuurd via e-mail. Het voordeel van een elektronische knipseldienst is dat je enkel nieuwe artikelen ontvangt, omdat de scan meer frequent is.

HEILOO-PERSGROEP-DAGBLADEN

Juridisch
De elektronische nieuwsberichten worden opgeslagen en gerubriceerd. Dit is volkomen legaal als het voor eigen gebruik is. Wanneer derden of kopieën voor derden worden gemaakt uit de database, dan is het een juridisch ingewikkelde kwestie. Daarom wordt bij het scannen van de nieuwsberichten direct de berichten gelinkt aan een klant en daarna wordt in opdracht van deze klant een kopie van de webpagina opgevraagd. De klant kan hierna doorklikken naar de bron van het artikel. En zo is er geen inbreuk op auteursrechten.