Hoeveel verdient een auteur aan een boek?

Hoeveel verdient een auteur aan een boek?

Het is moeilijk te zeggen wat een auteur precies verdient aan een boek. Dit is afhankelijk van vele factoren die bij iedere uitgever weer anders zijn. Wanneer je een boek in eigen beheer uitgeeft, kun je hier meer aan overhouden dan wanneer je het boek uitgeeft via een uitgever.

Boek-uitgeven

Royalty’s

Je ontvangt van je uitgever royalty’s per verkocht boek. In de overeenkomst die je aan gaat met je uitgever, staat het bedrag van de royalty’s vaak in procenten uitgedrukt. Is het je eerste uitgave, dan zijn de royalty’s die je bij een kwaliteitsuitgever krijgt zo’n 10% van de verkoopprijs exclusief btw. Als je zelf een goed netwerk hebt of geef je bijvoorbeeld lezingen, dan kun je vaak een hoger percentage ontvangen.

Marge

De marge is de winst die je maakt als je het boek zelf verkoopt. Je kunt tot wel 40% korting krijgen op de verkoopprijs via de uitgever. Jij koopt dan het boek in voor minder, maar je kunt het wel tegen verkoopprijs verkopen. Overigens kan de marge oplopen tot wel 80% als je het boek in eigen beheer uitgeeft.

Via uitgever of eigen beheer?

Je zou denken dat het uitgeven van een boek in eigen beheer dus lucratiever is dan te werken met een uitgeverij. Maar is dat wel zo?
Wordt je boek in een (online)boekhandel verkocht krijg je van je uitgever 10% royalty’s van de netto verkoopprijs. De kosten van de marge voor de boekhandel en de distributie zijn voor de uitgever. Geef je het in eigen beheer uit, dan is ongeveer de helft van je marge voor de boekhandel. De distributiekosten moet je ook niet vergeten. Moet het boek als pakket verzonden worden, dan kun je niet altijd die kosten doorberekenen naar de boekhandel.

Wanneer je rechtstreeks zaken doet met de consument, dan koop je je boek in bij de uitgeverij met een marge van 40%. Achteraf krijg je nog 10% royalty’s uitbetaald. Je verdient dan zeg maar 50% van de verkoopprijs. In eigen beheer is je winst 80% van de verkoopprijs. Ook hier heb je te maken met kosten voor distributie.

Zelf investeringen doen?

Het uitgeven van een boek kost altijd tijd en geld. Een uitgever neemt de kosten voor redactie, vormgeving en drukken op zich. Dit is het risico wat de uitgever neemt. Soms ontvangen schrijvers al een voorschot, die niet terugvorderbaar is. Bij het in eigen beheer uitgeven van het boek, moet je zelf de investeringen doen voor redactie, vormgeving en de bestelling van exemplaren. Dat gaat allemaal af van de 80% marge.